Güneş panelleri, dış alanda sürekli ve uzun süre kalan her şey gibi kirlenirler. Bu konuya; “Bu panelleri temizlememiz gerekir mi acaba?” tarzı sorularınıza yanıt vermek amaçlı değiniyoruz. Cevabımız ise: “Tabi ki, gerekli olduğunu düşünüyorsanız temizleyebilirsiniz”. İstediğiniz net cevabı veremediğimizin farkındayız, bunun nedeni ise güneş panelleri temizliğinin oldukça öznel bir konu olması. Yaşadığınız yer, yerel hava durumları veya güneşe göre konuma bağlı olarak güneş panellerini temizlemenize hiç gerek olmayabilir.
Bu makalemizde güneş panellerinizi temizlemeniz gerektiğinde dikkatle üzerinden geçmeniz gereken bir listeden bahsedeceğiz. Bu liste panellerimizi temizlememiz gerektiğini nasıl anlayacağımız, temizleme yöntemleri, kişisel güvenlik, hava durumları, temizleme süresi, sıklık, masraf ve tutum konularını özetleyecek.
GÜNEŞ PANELİ TEMİZLEME METHODLARI
Bu konuda ilk bilmeniz gereken şey, mutlak doğru bir temizleme yönteminin olmadığıdır. Birbirinden farklı birçok güneş paneli tipi bulunmakta ve hepsi birbirinden az da olsa farklılık göstermektedir. Güneş enerji sistemleri şirketlerinin her biri farklı bir temizleme metodu önerebilir. Bu yüzden temizlik yapmadan önce üretici firmayla ve/veya panelleri satın aldığınız şirketle iletişime geçmeniz çok önemli. Bu sayede en doğru temizlik gereksinimlerini öğrenebilirsiniz.
KİŞİSEL GÜVENLİĞİNİZE DİKKAT EDİN
Çok bariz bir bilgi de olsa güneş panelleri çatılara konuşlandırılmış durumda ve bu çatılar yerden çok yüksekte olabilmektedirler. Siz, profesyonel bir yetkili ya da bu konuya hakim bir çalışan değilsiniz. Kişisel güvenliğiniz her şeyden önemli. Çatıya çıkmadan önce anlık koşulları (hava durumu, çatı sağlamlığı, kayganlık, su birikimi, vb.) gözetmeniz oldukça kritik. Zaten genelde doğal hava olayları ile birlikte panelleriniz temizlenmekte, o yüzden kendinizi riske atmaya değecek bir durumun söz konusu olacağını düşünmüyoruz.
YEREL HAVA DURUMUNU GÖZ ARDI ETMEYİN
Doğal hava şartları bazı durumlarda panellerinizin kirlenmesinde en önemli faktör olabilir, bazen de temizlenmesinde en büyük yardımcı görevini üstlenir. Panellerinizi temizlemeye karar verdiğiniz zaman ilk olarak hava durumunu kontrol etmelisiniz. Eğer yakın zamanda yağış bekleniyorsa beklemenizi tavsiye ederiz. Çünkü, yakın zamanda yağacak olan yağmur, sizin panellerinizi temizleyecek iken boşuna yorulmanızı istemeyiz. Hava koşullarının gerçek anlamda güneş panellerinizin elektrik üretimini etkilediğini düşünüyorsanız anlaşmalı firmanızla görüşmenizi öneriyoruz.
Yağmur suyu ve karın doğal yollarla panellerinizi temizleyeceğini zaten söylemiştik. Ilıman hava koşullarında gerçekleştirilebilecek durumlarda elinize aldığınız bir hortumla zeminden de çatınızdaki panelleri yıkayabilirsiniz.
Temizlik ne kadar önemliyse gereksiz yapılan temizlik zaman kaybıdır. Bizler biliyoruz ki zaman en değerli varlığımızdır.
HANGİ SIKLIKTA TEMİZLİK YAPACAĞINIZI DÜŞÜNÜN
Panel bakımı oldukça önemlidir. Fakat panellerinizi düşündüğünüz kadar sık temizlemeniz kesinlikle gerekmemektedir. Arada bir kuş pisliği ya da yaprak birikintisi temizliği gerekebilir ama onun dışında paneller uzun süre boyunca kirlenmeden verimli bir şekilde çalışabilen teknolojik aletlerdir.
Güneş panelleriniz doğal olarak gün içerisinde bir miktar toz toplayacaktır ama bu durum onların görevini mükemmel bir biçimde yerine getirmelerini engellemez. University of California San Diego’da yapılan bir çalışmadan alınan verilere göre 145 gün hiç dokunulmadan çatıda kalan bir panelin sadece %7,4 enerji kaybettiği gözlemlenmiştir.
Özet olarak, arada bir panellerinizi temizlemeniz iyi bir fikir; ancak bunu yaparken hava koşullarına, çatınızın yapısına ve temizlik sıklığına dikkat ederseniz çok daha verimli bir sonuç elde edebilirsiniz. Bu işi sizin için yapabilecek profesyonel temizlikçi veya ekip de tutmayı da düşünebilirsiniz tabi ki. Daha fazla bilgi için As Teknik her zaman yanınızda.